АЛЬБА, ПАСОК, ГУМЕРАЛ

 

АЛЬБА, ПАСОК, ГУМЕРАЛ

1 3Альба (від лат. аlbus – білий)– довга і широка біла шата, яку одягає священик, а також диякон, аколіти і лектор. Вона покриває особу від шиї аж до стіп. Альба обовязкова для Служби. У ІІІ ст. Римляни використовували її щоденно, та римська альба (туніка) була в різні періоди довша чи коротша.

 

У ранньому середньовіччі альба була знову вкорочена, але в літургії залишено її довжину. Альба як біла шата означає блиск шат Христа, переміненого на горі або воскреслого. Альба також свідчить про чистоту шат громади спасенних, які оточують в небі трон Бога та Агнця. Є також символом чистоти душі, яка перебуває в стані освячуючої благодаті, осягнутої через Кров Агнця, а також як біла шата є проханням про чистоту серця, яка є необхідною для спасіння (Про це говорилось у давній молитві: Вибіли мене, Господи, і очисти моє серце, щоб очищений в Крові Агнця, міг заслужити собі на вічну радість), крім того, при порівнянні свого серця до альби, виявляється, що серце є брудне – грішне.

Пасок (лат. cingulum) служить для підтримки і підперізування альби. З тією самою метою він використовувався в середньовіччі. Він є символом стриманості і опанування над тілесними пожаданнями. (При підперізуванні альби священик молився: Підв’яжи мене, Господи, паском чистоти і загаси в серці моїм вогонь всякого пожадання, аби в стриманості і чистоті серця міг Тобі щораз краще служити), щоб бути готовим до приходу Христа.1 2 Перегукуючись зі Страстями Господніми, пасок символізував шнури, якими під час бичування було прив’язано Ісуса Христа до стовпа. Був також символом рушника, яким Ісус підперізувався, обмиваючи ноги апостолам.

Гумерал (humerus – від лат. плечі) – це полотняна хустка, якою священик покриває шию і плечі. Римляни використовували гумерал, щоб зберегти верхній одяг від поту. Згадується про хустку, якою обв’язували шию і плечі, так що плечі залишалися вільними. На значення символу гумералу вказує молитва з Понтифікалу і молитва, якою молився священик коли одягав гумерал (на сьогодні ця молитва не відмовляється). 1 1У змісті Понтифікалу гумерал має означати поміркованість голосу, тобто чесноти покори, стриманості. Натомість під час одягання гумералу священик відмовляв молитву: Вклади, о Господи, шолом спасіння на мою голову для відбиття всяких диявольських атак. Гумерал є символом шолому спасіння (Еф 6,17); зодягнений на голову, він має нас зберігати від поганих думок; обв’язаний навколо шиї, має наш язик стримувати від злих розмов, і водночас дати нам покору і стриманість.

Кульчицький Віталій