Пастирська формація

Пастирська формація

         Усі окремі види формації в Семінарії єднає одна ціль – майбутня пастирська праця в різних умовах і середовищах.

        «Пастирська ціль надає людській, духовній та інтелектуальній формації окреслений зміст і конкретні риси, а також інтегрує і формує все виховання майбутніх священиків» (РОУ 57). В основному пастирська формація виконується через вивчення пасторального богослов’я, котре є науковою рефлексією над щоденним зміцненням Церкви як загального Таїнства спасіння. А також через практичне застосування його досягнень в запланованій пастирській праці, котра насамперед проходитиме в парафії, живому середовищі майбутньої специфічної послуги в різних справах і спеціальностях (пор РОУ 58).

        Окрім запланованої практики протягом року (практичні заняття з катехитики, гомілетики, участь в парафіяльному житті у неділю, а також в різних пастирських групах) семінаристи мають також літню пастирську практику. Вид і кількість цієї практики визначає ректорат. Після п’ятого курсу семінаристи проходять річну практику на визначеній їм парафії.

        Усвідомлення того, що Церква є єдністю, передбачає пастирську діяльність у тісному зв’язку з єпископом, з іншими священиками дієцезії, різними орденами та  вірними світськими. Особливо йдеться про координування діяльності різних груп, спільнот та релігійних рухів.

       «Праця такого роду зобов’язує священика до пізнання і визнання різних дарів і харизм, покликань і відповідальності, котрі Святий Дух дає членам Христового Тіла; вимагає також живого і виразного почуття власної тотожності в Церкві і тотожності інших; вимагає взаємної довіри, терпеливості, лагідності, поблажливість і вміння чекати; а передусім – вкорінення в любов до Церкви, в любов більшу, ніж до самого себе і суспільства, в якому проживаємо» (РБУ 59).

      «В певний момент задумався, чи не вступити мені до Кармелітів. Сумніви належним способом розвіяв Кардинал Сапєха: «Спочатку потрібно закінчити те, що розпочалось». І так сталось» (Йоан Павло II, Дар і Таємниця).

       Те, що Церква покликана до місій, готує нас до будь-яких можливих форм проголошення Євангелія, використовуючи при цьому відповідні засоби масової інформації. Також формує підпорядкованість Святому Духові і єпископу, котра виражається готовністю залишити, в разі потреби, теперішню послугу для виконання тієї праці, котра буде довірена майбутньому священику.

       Виявом пасторальної формації є також катехизи, які семінаристи IV та V курсів ведуть у парафії, яка знаходиться біля семінарії. Також деякі семінаристи відвідують Дім Милосердя, який також є біля семінарії. Там ми розмовляємо з людьми – переважно це люди похилого віку і хворі. Іноді розмовляємо на релігійні теми. У неділю семінаристи їздять у школи-інтернати с. Соколівки та с. Солобківці, де головним завданням є катехизація дітей та молоді. Також семінаристи організовують для дітей свято св. Миколая, ведуть Хресну Дорогу та іноді семінарійна музична група «Апостольство покликань» дає концерти. Під час літніх канікул організовуються для дітей табори відпочинку.

       У неділю деякі семінаристи їздять до Райковецької виправної колонії № 78. Там семінаристи ведуть катехизи.

       Також до пастирської формації належать літні двотижневі практики для семінаристів на парафіях.