Камерний оркестр 2016, зустріч з о. Гжегожем Вавжиняком

Вечір цікавих зустрічей

Filarmonia 120 квітня, наша спільнота мала змогу відвідати Інститут Богословських Наук. Вже на вперше у цей навчальний заклад приїжджає Камерний Оркестр Хмельницької Обласної Філармонії зі спеціально підготовленою концертною програмою.

У вступному слові о. Сергій Хитрий, який є віце-ректором інституту, висловив нашу спільну радість, як слухачів, з приводу такої приємної події.

Filarmonia 2Оркестр під керівництвом Олександра Драгіна, який складався виключно зі струнних інструментів, розпочав свою музичну програму з виконання чудового твору Антоніо Вівальді Пори Року. Як концертна зала поступово наповнювалась теплим світлом вечірнього сонця, так і наші серця огортала звукова симфонія мелодій Моцарта, Генделя, Штрауса, Боккеліні.

На цьому приємні зустрічі середи не завершилися. Після вечері семінаристи разом із професорами мали змогу почути по справжньому надихаюче свідчення місійного служіння о. Гжегожа Вавжиняка.

Filarmonia 4Отець Гжегож є місіонером-облатом і займається душпастирством у м.Хайфа, що знаходиться на території Святої Землі: «Так на справді не відчуваю себе у Святій Землі з огляду на постійні теракти, конфлікти між мусульманами, євреями і християнами у цій місцевості. І якщо у Хайфі, ізраїльському місці де працюю, ще можу відчути відносний спокій, то у Єрусалимі є постійні сутички на релігійному підґрунті. На це боляче дивитись, адже ж це є місце, де зародилась Церква» – розповідав місіонер.

Met Fr 3. Grzegorz«Я там є тому, що місцевий єпископ греко-малькітської церкви потребував священика, який міг би спілкуватись на російській і українській мові, з огляду на велику потребу душпастриства заробітчан з України і Росії, які не володіють арабською мовою» – продовжував свою історію о. Гжегож.

Священик розповів нам про складну ситуацію, у якій опинилися наші земляки за кордоном – маючи фінансові проблеми у родинах на Met Fr 3. Grzegorz 3Батьківщині, вони змушені працювати у чужій країні. А з огляду на переважну більшість вороже настроєних до християнської спільноти мусульман, віруючі іноземці бояться відвідувати храм або навіть спілкуватися зі звящеником, тому, що можуть втратити роботу: «Таким чином до великої кількості проблем усіх християн, які перешкоджають їм зустрітися з Христом, серед яких найбільшою є, звісно, гріх, у заробітчан українців і росіян додається ще одна – страх втратити роботу як фінансову складову їхнього життя» – ділився із нами отець-місіонер.

На завершення свого свідчення о. Гжегож поділився з нами цікавим життєвим досвідом душпастирських парафіяльних буднів у Хайфі і додав: «Важливо усвідомити собі, що поразка є потрібною у нашому житті – вона є частиною нашої місії. Ці страждання, які ми маємо – це спосіб нашого життя. Адже Христос спасає світ тоді, коли вмирає. … Люди найбільше відкриваються на спілкування, коли бачать, що ти також є слабкий і не приходиш до їхнього дому, щоб повчати їх церковних доктрин, лиш – щоб поспівчувати і вислухати».