Аколіт

АКОЛІТ

10Завдання аколіта – прислуговувати біля вівтаря та допомагати священику і диякону. Він повинен передусім приготувати вівтар та літургійний посуд і, в разі потреби, роздавати вірним Євхаристію, надзвичайно вповноваженим служителем якої його встановлено. У служінні біля вівтаря аколіт має своє завдання, яке повинен виконувати. (ЗВРМ 84)

Аколіт є першим міністрантом світла і може завжди нести свічки. Однак з цього не виникає, що кожний, хто несе свічки, є аколітом. Ця функція чітко окреслена в документах Церкви.

ЗАВДАННЯ АКОЛІТА

Дії, які може виконувати аколіт, різноманітні. Якщо вони збігаються в часі, тоді їх бажано розділити між декількома аколітами. Однак, якщо є лише один аколіт, він повинен виконувати більш важливі дії – інші треба довірити решті послуговуючих.

Вступні обряди

Під час процесії до вівтаря аколіт може нести хрест, йдучи між двома міністрантами, котрі несуть запалені свічки.Протягом всієї Меси аколіт підходить до священика чи диякона стільки разів, скільки потрібно, щоб подати їм книгу і допомогти в інших діях. Бажано, щоб аколіт займав таке місце, з якого він зможе легко виконувати свої обов’язки, підходячи до місця головування або вівтаря.

Євхаристійна літургія

Якщо немає диякона, то після закінчення молитви вірних священик залишається на місці головування, аколіт же розкладає на вівтарі корпорал, пурифікатор, чашу, пальку і Месал. В міру потреби він допомагає священикові приймати дари вірних, приносить на вівтар хліб і вино та подає їх священикові. Якщо використовується ладан, аколіт подає священикові кадильницю та асистує йому при окадженні дарів, хреста та вівтаря. Потім він сам окаджує священика і народ.

Призначений аколіт, як надзвичайно вповноважений служитель Причастя, може допомагати священикові в уділенні Причастя вірним.

Спеціально призначений до служіння при вівтарі, аколіт повинен знати все, що належить до публічного Божого культу, при цьому стараючись зрозуміти глибший духовний сенс всього так, щоб могти щоденно цілковито жертвувати себе Богу і давати іншим приклад поваги і шани до святого місця, крім цього, повинен обдаровувати любов’ю Містичне Тіло Христа, тобто народ Божий, особливо пригнічених і хворих.

кл. Ленчук Сергій