День Зосередження перед Різдвом

ПЕРЕДРІЗДВЯНИЙ ДЕНЬ ЗОСЕРЕДЖЕННЯ

Denj Zoseredzhenna 7У неділю, 15 грудня, у нашій семінарії відбулись одноденні реколекції, які проводив духовний отець Станіслав Козьол. Фактично цей день зосередження розпочався ще у суботу ввечері зі вступної конференції. Варто зауважити, що у дні зосередження беруть участь усі семінаристи – і ті, що проходять навчання у семінарії, а також і ті, що перебувають на річній практиці або у академічній відпустці.

 

Зачитавши уривок з Євангелія на неділю, отець Станіслав нагадав усім, яким важливим є дотримання тиші у розмовах між нами під час реколекцій. Він прирівняв мовчання і зосередженість до пустині: «Там (у пустині) людина ще здалека бачить Божу благодать. Адже зору ніщо не перешкоджає у пустинній рівнині. Але пустиня вимагає від людини зняти з себе корону егоїзму, гордині. Згадайте – Яків бореться на пустині з Богом. Виходить якби переможцем, із зламаним стегном. Безперечно ця кістка є дуже важливою для людини, бо без неї не може пересуватися, а отже – нормально існувати. Зламане стегно означає зламану людину. Яків боровся і переміг у пустині самого себе. Відтепер ходить і говорить разом з Господом».Denj Zoseredzhenna 4

Також особливу увагу під час недільної гомілії у Євхаристійній Літургії отець Станіслав приділив чесноті довготерпеливості: «Від самого початку створення світу можемо побачити, як святість іде поруч з довготерпеливістю. Адже Ной поза усі насмішки слухає Бога і терпляче зносить глузування… Авраам терпеливо чекає на обіцяне потомство. У цьому очікуванні проникається святою довірою до Господнього Слова. Саме тому без вагань іде складати сина у жертву – має певність, що Слово, сказане Богом є непомильним. […] Довготерпеливість приходить у екстремальних подіях. Чи я буду готовий тоді вбити у собі залишки егоїзму і відкритись на Бога?»

На закінчення дня зосередження, під час адорації, уся семінарійна спільнота молилась за мир у нашій державі і просила про те, щоб супротивники подали один-одному руки молитвою Йоана Павла ІІ.

текст: кл. Денис Сікорський

фото: кл. Вадим Здоров

Denj Zoseredzhenna 1Denj Zoseredzhenna 2Denj Zoseredzhenna 5Denj Zoseredzhenna 6Denj Zoseredzhenna 3