Міністранти вівтаря

 

МІНІСТРАНТИ ВІВТАРЯ

 

13 1Правильність виконання служіння

Служіння міністранта вівтаря є одним з найчастіше виконуваних служінь міністрантів. На кожній Святій Месі треба подавати ампулки, допомагати при обмитті рук священика й очищенні чаші.

Чаша

13 2Міністрант вівтаря може торкатися чаші і патени. Це літургійний посуд, необхідний для відправи Святої Меси. Чашу слід приготувати ще в захристії. Ставимо на ній пурифікатор, патену з гостією, пальку, корпорал і прикриваємо вельоном відповідного кольору. Вирівнюємо вельон так, щоб складки були рівно вкладені. Потім міністрант виносить чашу на столик біля вівтаря і ставить його там у відповідному місці.

Коли приносить чашу – інколи потрібно робити це аж чотири рази: на столик, зі столика на вівтар, з вівтаря, після Святого Причастя, на столик, і після Святої Меси –  до захристії – робить це завжди двома руками. Ніколи разом з чашею не несе інших предметів, наприклад,  ампулок чи Лекціонарія. Чашу слід нести завжди окремо.

Знявши вельон,  необхідно акуратно його скласти або подати іншому міністранті вівтаря, щоб склав його, але ніколи не можна кидати на столик як-небудь. Цю дію виконувати слід при столику, а не на вівтарі. Чашу до вівтаря заносити вже без вельона.

Корпорал

Під час приготування дарів, розкладає також корпорал. Робить це в наступний спосіб: ставить чашу з правої сторони на вівтарі, а не посередині, бере з неї корпорал і розкладає його в такій послідовності: вліво, вправо, в сторону храму, до себе. Розкладаючи або складаючи корпорал, ніколи не перевертаємо його на іншу сторону, адже на ньому можуть бути частинки консекрованої Гостії!

Ампулки

14 1Коли подаємо ампулки, робимо це завжди правою рукою. Ліва виконує допоміжну роль міністрант бере в праву руку вино, в ліву – воду і підходить до кута вівтаря. Там чекає, коли до нього підійде священик (не навпаки – не може допустити того, щоб священик чекав його). Коли Целебранс підходить, спершу подає вино.  Потім перекладає ампулку з водою в праву руку, а лівою забирає ампулку з вином. Коли забере ампулку з водою робить легкий поклін і повертається на своє місце.

Посудина до обмиття рук і рушничок

Вона повинна бути більша за ампулки, але подібної форми. Вона компонується з підставкою у формі підносу, над якою відбувається обмиття рук. Не потрібно для обмиття рук вживати ампулок, бо мають інше призначення. Обов’язковим також є те, щоб рушничок для витирання рук священика своїм виглядом нагадував хустку, призначену для цього. Тому не повинен бути занадто маленьким. При обмитті рук прислужують два міністранта. Один бере зі столика посудину з водою і піднос, другий – рушничок. Після обмиття рук одночасно роблять поклін і відходять на свої місця.

Патена

14 2Під час уділення святого Причастя, міністранти вівтаря прислужують з патеною. Роблять це для того, щоб частинки консекрованого Хліба, котрі інколи відламуються, не впали на землю.

Зауваження

– не треба перехиляти патени на бік, а тримати її завжди рівно. Інакше падаючи, частинки Євхаристійного Хліба, замість впасти на патену, впадуть на підлогу;

– завжди тримати патену нижче голови того, хто приймає Причастя, не торкаючись його тіла,

– міністрант повинен завжди йти попереду священика або диякона, який уділяє Причастя. Патену тримає в тій руці, по котрій знаходиться той, хто приймає Причастя, а другу руку тримає на грудях;

– виконуючи це служіння, міністрант не може роззиратися, посміхатися до знайомих людей, виконувати якісь жести;

         дк.Ленчук Сергій