“Справжній ректор”

10 березня нашу семінарію відвідав «справжній ректор». Ним є єпископ Енріко даль Ковольо, ректор Папського Лятеранського Університету (PUL) у Римі, філією якою ми є.

Спочатку відбулася Св. Меса, яку очолив єп. Енріко. Його преосвященство передав нам вітання Святішого Отця Франциска та благословив усіх присутніх від його імені, але перед благословінням він розповів нам історію: “Коли я був у папи Франциска на аудієнції, ми з ним довго розмовляли…і коли зустріч підійшла до закінчення він прикликав мене ближче і сказав, що хоче мене благословити. Після благословіння я подякував Святішому Отцю і запитав, чи я можу це благословіння передавати усім кого зустріну? Папа трішки подумав і відповів, так можна але за однією умовою, що тим кому ти передасиш моє благословіння нехай помоляться за мене “Радуйся Марія”. Після молитви ми отримали благословіння єпископа Риму.

Після перерви на обід, у семінарійному конференційному залі відбулася зустріч. На ній єп. Енрікопредставив доповідь на тему: «Університет під прицілом» у якій він показав як насправді важливу роль відіграють католицькі наукові осередки у суспільстві. Також під час цієї зустрічі він поділився своїм 47-ми річним вчительським досвідом. На запитання семінаристів: “що є найважливішим з цього досвіду?” ректор відповів: «лекція проведена з кафедри є важливою, але цього недостатньо, потрібний особистий діалог між професором і студентом. Навчання повинно виходити за межі кафедри. Далі продовжив: якщо хочемо виховувати молодь слів не вистачить, слова ризикують бути абстракційними, протрібно щось більше… добре свідоцтво того хто виховує”.

Семінаристи підготували для єп. Енріке презентацію в якій була описана коротка історія семінарії від її заснування до сьогодення, а також показане повсякдене життя і заняття клериків: їхня духовна, інтелектуальна, спортивна та харетативна діяльність.

Наприкінці зустрічі єпископ відзначив семінарію медаллю Папського Лятеранського Університету, а також подарував семінаристам свої авторські книги. Семінаристи також не відпустили довгоочікуваного гостя із пустими руками.

На прощання його преосвященство уділив папського благословіння.