Нунцій вперше у нашій семінарії

Апостольський нунцій вперше у нашій семінарії

Nunsij 2016 2Минулого тижня, у П’ятницю, 3 червня, відбулася насправді неочікувана подія. Семінаристи мали змогу зустрітися у рідних стінах з послом Ватикану в Україні, архиєпископом Клаудіо Ґуджеротті (Claudio Gugerotti).

Разом із єпископами нашої дієцезії та професорським складом семінарії ми мали нагоду поспілкуватися з нунцієм, поставити йому запитання та представити діяльність нашого навчального закладу.

Nunsij 2016 6У своєму слові, скерованому до семінаристів, архиєп. Клаудіо поділився своїми враженнями від екскурсії по Кам’янець-Подільському та загальними спостереженнями за досить короткий час перебування в Україні: «Незважаючи на попередній досвід “комуністичної колективізації” країн, бачу теперішню складність в об’єднанні великої кількості Церков на українських землях. Але маю надію, що ви, як майбутні священики, зможете навчити людей жити у цьому різноманітті, і разом з тим – відновите у них бажання пошуку того, що об’єднує.» – говорив нунцій – «Ви живете серед народу, який має величезне бажання знайти Бога, люди хочуть почути Євангеліє, на відміну від заходу). І, власне тому ви є покликаними проголошувати Ісуса… Це конкретна річ. […] Потрібно виходити із комфортних апартаментів. Адже ж не проголошують Євангеліє, чекаючи на прихід людей, а навпаки – священик виходить до людей… Це важливий вибір для семінариста – навчитися виходити зі свого затишного простору, або ж – залишіть дорогу покликання до священства вже зараз. Церква не потребує святих мумій».

Nunsij 2016 4«Навчіться довіряти.» – продовжував єп. Клаудіо – «Розумію, що це є важким завданням для суспільства, яке пережило величезний брак довіри у радянські часи. […] Нажаль, вивчаючи Богослов’я і Філософію, ми стаємо надзвичайними митцями у виправдуванні своїх гріхів. Любі, Всі ми є спокушувані. […] Насправді, спокуси відступають після 5 хв. нашої смерті. Тому життя є боротьбою, і мусимо навчитися перетворювати її у любов».

Nunsij 2016 5На завершення свого захопливого звернення до нас, посол Ватикану додав декілька побажань та рекомендацій: «Будьте вільними з середини. Не робіть вигляд, не шукайте економічної вигоди. Наша відвага працювати над власними спокусами є відкритою дорогою до зрозуміння і допомоги у спокусах іншим. Це є, власне, той тип священика, про який мріє Папа Франциск. […] Бажаю бути людиною, яка вміє любити Христа і дозволяє Йому проявляти Свою любов у нашому житті».

Nunsij 2016 1Провівши такий короткий та приємний час у спілкуванні з нунцієм, важко було не зауважити його життєрадісність, відчуття гумору і відкритість до діалогу із нами, семінаристами.

Маємо надію, що це не останній приїзд посла Ватикану до нашої семінарії. А поки – пам’ятаємо у молитві і просимо про необхідні Божі благодаті для церковно-диполоматичного служіння Клаудіо Ґуджеротті.

Nunsij 2016

Біографічна довідка