Психолого-педагогічний симпозіум

Міжнародний симпозіум

Sympoyium 2016 06У період з 21 по 22 квітня у стінах нашої семінарії відбувся психолого-педагогічний симпозіум, присвячений 50-ти літтю Декларації про християнське виховання GravissimumEducationis ІІ Ватиканського Собору та 25-літтю Апостольської Конституції ExcordeEcclesiae (З Серця Церкви) Йоана Павла ІІ.

Розпочався симпозіум з ранкової Служби Божої, на якій головував єпископ-ординарій Леон Дубравський. А вже після сніданку у вступному слові о. Василь Sympoyium 2016 02Косік сформулював нам головну ідею симпозіуму: роздумування над тим, який спадок залишив нам ІІ Ватиканський Собор у цих двох документах.

Очолював психолого-педагогічний симпозіуму отець-професор, доктор Маріан Новак, який є головою кафедри Педагогіки Люблінського Католицького Університету в Польщі, разом із ним також брали участь:

          Sympoyium 2016 04колеги о.Маріана по кафедрі: доктор Данута Опозда, доктор Магдалена Пажишек, отець-доктор Марек Єзьоранський, доктор Катаріна Браун, доктор Томаш Вах;

          отець-магістр Олег Жарук та отець-магістр Кароль Столярчик які є докторантами Люблінського Католицького Університету

          отець-доктор Ришард Федерчик і сестра-доктор Марія Захристиян представляли нашу Духовну Семінарію Святого Духа.

Sympoyium 2016 10Розпочав вступну конференцію голова симпозіуму отець Маріан. Він представив нам на тему піклування Церкви про виховання майбутніх поколінь: «Отці ІІ Ватиканського Собору вбачали брак спільноти, у якій має здійснюватися виховання, і також бачили потребу йти в напрямку до кожного християнина».

Отець Маріан також сформулював нам головні тези Апостольської Конституції Папи Йоана Павла ІІ:

          Sympoyium 2016 15Виховання полягає на тому, щоб людина досягла цілі, для якої її було створено;

          Ціллю християнського виховання має бути співпраця з Божою любов’ю, примноження дарів даних у Таїнстві Хрещення;

          Формація справжніх і активних християн у житті Церкви;

Щодо Декларації про християнське виховання о. Маріан Новак розповів про загальну скерованість документу до всіх людей доброї волі і  поглядів у Церкві, не залежно від конфесійної приналежності:

«На християнське виховання мають право всі охрещені у Церкві. Це виховання має здійснюватися через катехизу, католицьку школу, літургію, виховання в родині. Фундаментом такого виховання є людина, яка особливим чином через Хрещення, а також і через інші Таїнства стає новим створінням» – підсумовує свій виступ отець-доктор.

Друга доповідь була присвячена місцю психології у християнській формації. Її представив нам духовний отець Ришард Федерчик, який резидує у нашій семінарії. «Існує загрозливе явище психологізму, якими може наповнитись християнське виховання у родині та у душпастирстві» – попереджає о. Ришард – «Саме тому психологія мусить збагачуватись духом Церкви. Сьогодні існує загроза недовіри Божій Мудрості у процесі виховання. Цією недовірою є втеча вихователів у психоаналіз. […] Опора на психоаналізі загрожує втратою духовних зв’язків з Богом» – ознайомлює нас із думками Папи Франциска о. Ришард.

Далі духовний отець висвітлив ще один напрямок у християнському вихованні, який свідчить про брак довіри Богу – це змішування пастирями і вихователями теології та психології: «Психологічний гібрид є шкідливим тому, що не може дати в повноті того добра, яке дарує Божа Благодать».

Отець Ришард у своїй доповіді зосередив нашу увагу на шляху виховання, яким має крокувати вихователь у близькості з Божим словом і церковними Таїнствами. Адже глибиною серця є Слово Боже, де зустрічаємося з самим Творцем: «Психологічна терапія є лише спробою пізнання себе, адже не містить причину нашого існування – безмежну Любов, якою є Бог. Отже така терапія не торкається найглибших, потаємних проблем».

Закінчуючи свій виступ о. Ришард наголосив, що Церква цінує значення психології у вихованні людини, але ця наука має бути насичена вихованням Церкви – прямуванням людини до Бога Отця через Христа у Святому Дусі завдяки святим Таїнствам. Тобто має співпрацювати з Божою благодаттю, а не йти шляхом відокремленості.

Sympoyium 2016 05Наступним доповідачем дня був о. Олег Жарук, який не так давно завершив навчання у нашій семінарії. Після пресвітерських свячень він був направлений нашим єпископом-ординарієм на навчання до Люблінського Католицького Університету у Польщі.

Темою доповіді о. Олега була Автоформація, як ціль виховання. Він представив нам думку Папи Пія ХІІ про виховання: «…це несення допомоги вихованцеві але також і збудження самовиховання – автоформації». «Слідуючи за цією думкою» – продовжував доповідач – «бачимо, що кожне здорове виховання спрямоване на зменшення впливу вихователя і збільшення значення самовиховання у формуванні особистості». Також о. Олег наголосив, що виховання має здійснюватися передусім через власний приклад, який реалізується у сім’ї, де з раннього віку передаються і укріплюються християнські цінності: «Важливим у процесі автоформації є формування совісті через релігійні практики».

Sympoyium 2016 07Після наступної доповіді отця-магістра Кароля Столярчика настала черга дискусій і запитань.

По обіді і короткому відпочинку ми знову усі зібралися у конференц-залі на другу частину симпозіуму, яка мала загальну назву Родина і виховання в родині. Завдяки доповідям наших гостей з кафедри педагогіки Люблінського Католицького університету – доктора Данути Опозди та доктора Магдалени Пажишек – ознайомили нас із змінами моральних вартостей а також із сучасним вихованням у родині: «Це і матеріалізація виховної функції у родині, і батьківська модель незалежності – коли обидвоє батьків йдуть на роботу, залишаючи дитину на самоті у своєму вихованні» – підсумувала у кінці пані Данута.

Sympoyium 2016 20На завершення першого дня педагогічного симпозіуму настала черга роботи в групах, де досвідчені гості з інституту педагогіки ділилися власним досвідом виховання, представляли нам різні завдання, ставили запитання для обговорення.

Другий день психолого-педагогічного симпозіуму розпочався ранковою Месою, яку очолив голова кафедри педагогіки КУЛ о. Маріан. Він же представив нам після сніданку ще одну тему – Виховання і формація у світлі документів Християнського Виховання та З Серця Церкви. Також цього дня виступали зі своїми доповідями:

          Sympoyium 2016 11отець-доктор Марек Єзьоранський, який працює у педагогічному інституті у Польщі, з виступом на тему Християнське виховання у школі у світлі двох документів

          сестра-доктор Марія Захристиян говорила на тему Формування особистості на основі християнських цінностей

          доктор Катаріна Браун, з кафедри педагогіки, вела розмову з нами про Завдання вихователя у світлі документу Християнського Виховання

          Sympoyium 2016 14доктор Томаш Вах, з кафедри педагогіки, ознайомив нас із методою праці з важкими дітьми. Зокрема було сконцентровано найбільшу увагу на родині, як первинному середовищі формації.

Після обіду настала черга для практичних занять у групах над пошуком відповідей у різноманітних педагогічних ситуаціях, підведення Sympoyium 2016 17підсумків, ділення взаємними враженнями та вручення грамот доповідачам та гостям.

Від себе хочу додати – хоча не одноразово був присутнім на такого роду наукових зустрічах, вперше переживав симпозіум у настільки родинній і невимушеній атмосфері. З нетерпінням очікую на наступний науковий з’їзд, який відбудеться у нашій семінарії вже зовсім незабаром.

текст: кл. Денис Сікорський
фото: кл. Олександр Мазяр
кл. Віталій Карпусь
кл. Юрій Мординський
Sympoyium 2016 03
Sympoyium 2016 08
Sympoyium 2016 09
Sympoyium 2016 12
Sympoyium 2016 13
Sympoyium 2016 16
Sympoyium 2016 18
Sympoyium 2016 19