Реколекції для семінаристів

Хрест є «хребтом» для християнина

Recolekcii 2016 03У період з 8 по 12 березня у нашій семінарії проходили Великопістні реколекції. Наш ректор, запропонував їх провести о. Юстину Русину (з ордену капуцинів; на данний момент працює духовним отцем в Ужгородській греко-католицькій семінарії), на що той люб’язно погодився.

За традицією час зосередження розпочався вечірньою конференцією, вступ до якої зробив духовний керівник о. Станіслав. У впровадженні він наголосив на трьох умовах, які слід пам’ятати: «ввійди увесь», «залишися сам» і «вийди іншим». Варто зазначити, що разом із нами, семінаристами, ці реколекції переживали не тільки духовні отці і професори, а і ректор інституту богословських наук о. Віктор Білоус.

Recolekcii 2016 02Перший день реколекцій о. Юстин присвятив роздумам над трьома Божими чеснотами – Вірою, Надією і Любов’ю. Кожну чесноту відповідно отець поєднав із фрагментами Святого Письма, що описують первородний гріх, притчу про блудного сина та смерть Ісуса на хресті.

Другого дня ми, разом із реколекціоністом зосередили свої думки над тайною Хрещення. «Силою помазання, яке отримали при хрещені, маємо змогу показати світу, що наше життя є не для земного щастя а тече у Бозі» – говорив о. Юстин. Також, зважаючи на час Великого Посту, отець звернув нашу увагу на фрагмент з Євангелії де Христос, перебуваючи у пустелі, відповідає на спокуси диявола. Підсумовуючи ці розважання реколекціоніст зазначив: «Постом для кожної людини є можливість відмовитись від речі доброї, корисної, дозволеної заради любові до ближнього».

Recolekcii 2016 04Наступного дня, у п’ятницю ми розважали над явищем несправедливості у світі. На одній із конференцій о. Юстин, вказуючи на розп’яття, зазначив: «Несправедливість світу прибила Ісуса до хреста. Отож християнин – це той, хто побачив розіп’яту Любов Бога і слідує Його прикладу. Господь не вбереже нас від хреста. Адже він (хрест) є своєрідним хребтом для людини, вказівником присутності Божої любові у несправедливому світі».

На останок, у суботу, отець запропонував нам своєрідну катехизу за образом в’їзду Христа у Єрусалим: «Подумайте ким ви є на цій картині?» – посміхаючись звертався він до семінаристів – «Віслюк несе Христа-учителя як і священник проповідує євангеліє вірним. Зауважте, що віслюк не несе себе самого…». У підсумку цих розважань о. Юстин висловив думку: «Віслюк може подумати, що це йому стелять гілки і одяг (як і у вас є небезпека у майбутньому привласнити усю увагу людей до своєї особистості) забуваючи, що це ж Христу належить віддавати шану».

Recolekcii 2016 14Варто зазначити що весь період реколекцій проходив у надзвичайно приємній і радісній атмосфері. Семінаристи мали змогу ділитись враженнями від почутого і власними думками під час обідів після Святих Мес. На завершення цього періоду духовного зосередження семінаристи четвертого курсу, за традицією, отримали послу́гу аколітату (надзвичайний помічник священника в уділенні Святого Причастя вірним), а семінаристи третього курсу – послу́гу лекторату (виконує своє служіння на Літургії Слова читаючи фрагменти Святого Письма у читаннях, співаючи псалом або називаючи інтенції у молитві вірних).

Фото: Віталій Карпусь, Вадим Здоров, Олександр Мазяр

Recolekcii 2016 09

Recolekcii 2016 05

Recolekcii 2016 06

Recolekcii 2016 07

Recolekcii 2016 08

Recolekcii 2016 13

Recolekcii 2016 10

Recolekcii 2016 11

Recolekcii 2016 19

Recolekcii 2016 15

Recolekcii 2016 16

Recolekcii 2016 17

Recolekcii 2016 18

Recolekcii 2016 20