Зустріч з АА

«Не можеш не пити – не керуєш своїм життям»

Zustrich z AA 1Алкоголізм – це проблема багатьох століть, вона тягне за собою: насильство, руйнування життя людини, самогубство, незаплановану вагітність, яка пізніше призводить до абортів. І здається, що виходу немає…
Але він є! Про це розповідали нам представники групи “АА” (анонімні алкоголіки), які приїхали до нашої семінарійної спільноти з о. Павлом Росою 24 лютого.

«Анонімні Алкоголіки» – це спільнота чоловіків та жінок, які діляться один з одним своїм досвідом, з надією вирішити їхню спільну проблему та допомогти іншим видужати від алкогольної залежності.Zustrich z AA 2 «АА» – не пов’язана з жодною релігією, організацією чи політикою. Їхня основна мета: «залишатися тверезим та допомагати іншим алкоголікам досягти тверезості і віднайти сенс життя. В Польщі за 45 років існування спільноти «АА» створено понад 2000 груп, а в Україні на протязі 27 років існує близько 112 груп.
«Багато сімей зустрічаються з цією проблемою алкоголізму. Тому дуже важливо, як для світської особи, так і для духовної, знати як боротися і вирішити проблему алкоголю» – розпочав о. Павло.
Zustrich z AA 3Залежні від алкоголю діляться на два типи людей: алкоголік і пияк. Алкоголік п’є, бо мусить пити, а пияк – тому що хоче пити. Залежна від алкоголю людина не може сама відмовитись від цього, вона потребує підтримки близьких, знайомих і в тому числі найголовнішої підтримки Бога.
Своїм досвідом ділились учасники спільноти. Один з чоловіків підкреслив: «Алкоголізм – це хвороба, але з неї можливо вилікуватись, тільки потрібно бажання хворого. Zustrich z AA 5«АА» – це дуже проста програма 12 кроків, яку потрібно впровадити в своє життя. Але не менш важлива є позиція дружини, яка повинна допомагати та підтримувати чоловіка, духовно та фізично. Потрібно з Божою допомогою витримати у важкі хвилини із чоловіком, котрий має залежність від алкоголю».

Текст: кл. Дмитро Андреєв
Фото: кл. Віталій Карпусь

Zustrich z AA 4