Школа літургійного співу

«Лиш на Твоє милосердя, Боже мій надіюсь я!»
П. Бембеник

Bembenyk 2016 1     В період з 29 січня по 1 лютого мені та ще трьом семінаристам пощастило провести в товаристві двох, на мою думку, геніальних композиторів, диригентів, та виконавців сучасності – Павлом Бембенком і Хубертом Ковальським. В цей період у Старокостянтинові проходив майстер клас з літургійного співу, які і провадили Павло та Хуберт.

    В рамах цього заходу ми пізнавали творчість цих композиторів, розучували їх власні твори та обробки відомих українських колядок, вчилися переживати те, що співаємо, молитися цим. Особливе враження на учасників справило і саме свідоцтво життя композиторів; Bembenyk 2016 4кожен з них розповів свою особисту історію навернення, поділився тим, як Господь вів їх Своїми дорогами і як зараз вони переживають Його присутність. Важко було не помітити цей Вогонь Святого Духа, яким просякнуті твори Павла та Хуберта.
    Увесь час зустрічі панувала приємна атмосфера. На цю зустріч з’їхались люди з усієї України, а також з сусідніх країн. Кількість усіх учасників була приблизно 100 осіб, мушу визнати, що такий великий хор справляє величезне враження, а особливо, коли ним керують такі митці як Бембенек і Ковальський.
Уже втретє таку зустріч організувала Школа Християнського Життя та Євангелізації. Bembenyk 2016 3На скільки я зрозумів, головним організатором була с. Едита, яка одночасно була і адміністратором, і перекладачем, і учасником хору. Зустріч проходила в будинку реабілітаційного центру, тому велика подяка хлопцям, для яких це місце зараз є домом, за теплий прийом, та служіння, а особливо за смачну кухню!
      В останній день варштатів, наш новоспечений хор виїхав до Летичева, і там співав на урочистій Євхаристії з нагоди дня богопосвячених осіб. То була справді «урочиста Літургія».
Bembenyk 2016 2Важко описати все, що ми пережили на цій зустрічі. Кажуть у нас в народі, що ліпше один раз побачити, ніж сто разів почути, тому заохочую і Вас до участі в таких зустрічах. Запевняю, для цього не треба бути великим музикантом, треба просто бути відкритим на пізнання нового і шукати Бога у прекрасному.

Текст: дк. Микола Бистрицький

Фото: кл. Валерій ГідзільBembenyk 2016 5