Про Адвент

АДВЕНТ – ЧАС ОЧІКУВАННЯ НА ПРИХІД ГОСПОДА

 

IMG 0028

 

Літургійний рік у Католицькій Церкві розпочинається першою неділею Адвенту. Сама історія цього періоду своїм корінням сягає перших віків християнства. На початку люди обходили так звані покутні приготовлення.

 

 

 

Adventus означає прихід

       Слово АДВЕНТ походить від латинського „adventus”, означає «прихід». В римській імперії так називали офіційне прибуття кесаря. Християнство мало спочатку лише Пасху – як урочисте святкування тайни Відкуплення тобто смерті і воскресіння Ісуса Христа. У християнстві термін «адвент» став класичним окресленням приходу Христа – як першого у Втіленні, так і другого – у небесній славі наприкінці світу.

Тільки в IV столітті виникло нове свято, як спомин тайни Втілення Сина Божого – Різдво Христове. Як до свята Пасхи християни готувались 40-денним Великим Постом, так Різдво Христове передував АДВЕНТ – 4 неділі до Різдва. Спочатку, у галіканській (французькій) частині Церкви, АДВЕНТ був так само покутним періодом, як Великий Піст. На зламі VI і VII століть папа римський Григорій Великий надав перевагу римському, менш аскетичному розумінню АДВЕНТУ. На відміну від покутного приготування до Пасхи, АДВЕНТ був визнаний радісним часом приготування на прихід Господа. Це період чотирьох неділь до Різдва, яке у Західній Церкві відзначається 25 грудня.

 

Очікування на другий прихід Господа

       Період Адвенту поділяється на дві частини, з яких кожна має свій специфічний характер. Перший етап Адвенту, до 16 грудня зосереджується на приготуванні до другого пришестя Ісуса Христа. Християнин усвідомлює тимчасовість свого життя на землі та необхідність спрямувати усе на вічність. В літургії цього етапу Адвенту слухаємо пророків, які закликають готувати дорогу для Бога, котрий прийде. Особливо важливим з них є Йоан Хреститель, останній пророк до приходу Спасителя.

 

В очікуванні на Різдво Христове

Другий етап, 9 днів до Різдва Христового, це приготування до літургійного святкування народження Бога в людському тілі. Найкращим прикладом приготування до того, щоб добре прийняти Ісуса, стає для нас Діва Марія. Тому Вона є покровителькою другого етапу Адвенту.

Адвент духово єднає нас з очікуванням усією Церквою на Другий Прихід Христа, котрий був такий живий у первісній Церкві, яка часто у своїй Літургії молилась про повернення Ісуса, закликаючи Його: «Марана та», тобто по-єврейськи «Прийди Господи». На сьогоднішній день Церква дуже значно полегшила практикування різдвяного посту. Не вимагається тілесного посту, тобто їсти можна все, окрім м’яса в п’ятниці. Проте, Церква запрошує всіх до посту духовного. Оскільки Адвент є часом приготування до різдвяної радості, тому у цьому часі, щоб не затьмарити радості Різдва, не влаштовуємо гучних забав. Адвент має для нас бути часом радісного очікування на прихід Господа, тому через піст, молитву, вчинки милосердя ми готуємо місце для Нього у нашому серці.

 

Символіка

В парафіях зберігається звичай відправляти в Адвенті РОРАТИ – Святу Месу вранці,– на честь Пресвятої Діви Марії. На цій Месі запалюється свічка, оздоблена білою стрічкою, що символізує Марію, ранню зірку, яка засяяла перед прибуттям Ісуса Христа – Істинного Світла.

Приблизно 150 років тому, у Церкві особливим знаком Адвенту ставвінок із зелених хвойних гілок з чотирма свічками, які пригадують чотири неділі Адвенту. Зелений вінок – це надія, а світло – це Христос. Також цей вінок символізує спільноту Церкви, котра у любові та радості очікує свого Господа. В першу неділю Адвенту запалюється одна свічка, в другу – дві і так далі. Таким чином ці свічки додатково пригадують час, який наближає нас до пришестя Ісуса Христа.

 

Схід – Захід

В східній Церкві період перед Різдвом Христовим називається пилипівка. Походить ця назва від свята Св. Пилипа, яке обходять 27 листопада. Це свято розпочинає перед Різдвянним постом, а закінчується 6 січня. Цей час приготовлення має покутне значення. У Західній Церкві період Адвенту розпочинається в І Неділю після свята Христа Царя Всесвіту і закінчується в вігілію Різдва Христового. В західній літургії Адвент – це радісне очікування на прихід Ісуса Христа.

 Текст: о. Андрій Счастлівцев

Фото: кл. Віталій Карпусь