Річниця Смерті єп.Яна

 

Вже святий у наших серцях

01 323 лютого 2015 року наші семінаристи брали участь у Св. Месі, яка відбулась в кафедральному храмі свв.. Петра й Павла в Кам’янці-Подільському.  Цього дня припадає 12 річниця смерті єпископа Яна Ольшанського.

 

01 1На Службі були присутні священики з семінарії та м. Кам’янця-Подільського. Головним целебрансом був наш ректор о. Олександр Язловецький, який на початку прочитав коротку біографію єпископа. Проповідь говорив духовний отець семінарії о. Марцін Янкєвіч, який розповідав про свою співпрацю з єп. Яном та про його добре та турботливе серце. Після Св. Меси був молебень за Україну та молитва за єпископа Яна біля його гробу.

Коротка біографічна довідка

01 2Єпископ Ян Ольшанський народився 14 січня 1919 року у Бродах на Тернопільщині. Після закінчення Львівської Вищої Духовної семінарії висвячений на священика у 1942 році у Львові і працював вікарієм на одній з парафій Львівської дієцезії. На прохання адміністратора Камянець-Подільскої дієцезії і за згодою свого архієпископа згодився працювати у Городку, одночасно обслуговуючи цілий ряд довколишніх 01 4парафій. По війні переслідувався тоталітарною владою і був висланий до маленького села Маниківці. 16 січня 1991 року його призначили єпископом Кам’янець-Подільської дієцезії, а 2 березня 1991 року він був висвячений на єпископа уЛьвівській катедрі. Завдяки його зусиллям відтворені усі структури дієцезії, відновлено діяльність понад двох сотень парафій. Саме Йому дієцезія завдячує 01 5відкриття Вищої Духовної Семінарії Святого Духа у м. Городок. Для семінаристів він був правдивим прикладом віри, молитви, а також батьком, опікуном, духовним наставником. Завдяки його старанням було також засновано Катехитичний Інститут в Городку. 04.05.2002р. згідно з каноном 401 §1 ККП вийшов на пенсію і залишився як єпископ-сеньор у Кам’янці-Подільському, де і помер 23.02.2003р. Похований у крипті катедрисв. Ап. Петра і Павла.

01 6