Роздуми над святкуванням Різдва

 

Святкування Різдва у важкі для України часи

rizdvoЖиття людини складається з певних періодів, які роблять це життя цікавішим. Ми постійно чогось очікуємо: дня народження, весілля, початку навчання чи роботи… Проте неодноразово від рідних чи друзів можна почути такі слова: «Уже скоро Різдво». З цього випливає, що подія Народження Ісуса Христа є важливою для кожної людини. Різниця полягає в тому, яке значення має Різдво конкретно для мого повсякденного життя? Для когось – це тільки одне зі свят, яке є приводом добре посвяткувати, піти в гості чи зробити комусь приємний подарунок. У наших роздумах спробуймо поєднати ці мотиви з більш важливими – переживанням Народження Христа всім серцем. Але найважливішим є те, щоб кожен відповів собі на запитання: «Ким є Ісус для мене? Навіщо Він прийшов на цю землю?». Відповідь шукай у тиші свого серця!

Отже, ближче до теми. Як правильно святкувати Різдво? Перша думка, яка відразу приходить у голову: хто сказав, що святкувати Народження Спасителя треба тільки 25 грудня? Напевне, саме в цьому – корінь тієї проблеми, що ми переживаємо це свято поверхово. По-перше, потрібно усвідомити, що Ісус Христос, Божий Син, народжується в моєму серці щоразу, коли приймаю Його в Євхаристії. Під видом хліба і вина Живий Бог приходить, щоб оселитися в людському серці. Кожна Свята Меса є Різдвом – народженням Спасителя у наших серцях.

OplatkiУкраїна переживає нелегкі часи. В країні триває війна. У когось може виникнути запитання: «Як святкувати Різдво в той час, коли в Україні біда?». Як святкувати? Дуже просто – з молитвою. Наша Батьківщина потребує молитви і навернення. Своєю чергою, кожен із нас може допомогти жертовністю, скромністю в поведінці. Крім молитви, можемо від чогось відмовитись, жертвуючи це за мир в Україні. Кожен сам добре знає свої прив’язаності, від яких важко відмовитись.

Звичайно, Різдво треба святкувати. Тільки треба змінити підхід до цього свята. Чи радий Ісус з того, як ми святкуємо Його народження? Він точно не хоче, щоб день Його народження був приводом сварок, гніву, бійок через зловживання алкоголю, розколів у сімї. Ісус Христос є Богом Миру!

 01Невід’ємним атрибутом святкування Різдва в Україні є колядки, в яких прославляється новонароджений Христос. Колядники йдуть з колядою від хати до хати, сповіщаючи радісну новину – народження Божого Дитяти. У всіх храмах звершуються святкові Різдвяні Літургії. За святковим столом збирається вся родина, вітаючись словами: «Христос Рождається! Славімо його!». У нашому народі маємо гарні, чисті, набожні традиції. Наше завданняя – підтримувати їх. Особливо в цей час можемо збиратися разом в сім’ї чи з друзями і співати колядки, прославляти Бога. Саме колядки допомагають нам заглибитись у таємницю Божого Втілення. Сам Бог став Людиною, щоб спасти нас від гріха і показати приклад того, як треба жити на землі.

 02Переживаючи в літургійному році період Різдва Христового, ми можемо показати іншим приклад правильного святкування. Сповідь і Святе Причастя – зустріч з Ісусом Милосердним і Люблячим, допоможуть нам плідно пережити цей час. Бог приходить до чистого серця і робить там собі помешкання. Запросиш його?