Міністранти світла

МІНІСТРАНТИ СВІТЛА

12 3Носити свічки колись належало аколітам. Відновлена літургія – особливо ЗВМР (Загальний Вступ до Римського Месалу) – згадує про міністрантів, котрі несуть свічки, однак не пов’язує цієї функції з послугою аколіта. Служіння аколіта відновлене в „Ministeria quaedam” і виразно скероване на послугу вівтаря, Євхаристії і целебранса,  служіння світла вже не характерне для неї.

З цього виникає, що служіння світла, раніше виконуване аколітами, повністю залишається актуальним і немає підстав поєднувати його зі служінням аколіта і можна доручити його молодшим міністрантам.

Догляд за свічками і підсвічниками

12 1Свічка і підсвічник вимагають постійного догляду. Після кожного разу, коли гасимо свічки, залишається стоплений віск. Хоч найчастіше про чистоту свічок та підсвічників турбується захристиянин, однак міністрант світла може йому допомогти або навіть виручити його, особливо тоді, коли свічки дійсно не пообрізувані, а ліхтарі брудні.

Слід пам’ятати про наступні принципи догляду за свічками та підсвічниками:

1. Підсвічник повинен стояти рівно, має бути завжди чистим, не залитим воском і не запиленим.

2. Свічка та підсвічник повинні бути почищені, з обрізаним ґнотом, поставлені рівно, мають бути відповідної висоти і товщини. 

Правильність виконання служіння

12 2Міністрант світла повинен крокувати і стояти рівно, як свічка. Обидва міністранти, що несуть свічки, мають бути однакового росту і тримати свічки на однаковій висоті. Слід тримати їх збоку, щоб краще їх бачити і щоб не заважали йти. Міністранти світла несуть свічки з зовнішньої сторони, тобто правий тримає свічку в правій руці, а лівий – по лівій стороні. Коли повертаються назад, свічки слід перекладають з однієї руки в іншу.

Міністрант з правої сторони, лівою рукою бере за підсвічник, а правою бере свічку посередині. Лівий навпаки – бере підставку правою рукою, а свічку лівою. Висота, на якій тримаємо свічку, залежить від висоти самого підсвічника і свічки.

В процесії на вхід міністранти світла йдуть біля хреста, за міністрантами кадила.

Міністранти світла ніколи не приклякають зі свічками в руках.

Під час читання Євангелія повертаються обличчям один до одного і стоять так, щоб не закривати того, хто читає, а водночас так, щоб не стояти далеко від амвону.

 кл. Ленчук Сергій