Міністранти Божого Слова

МІНІСТРАНТИ БОЖОГО СЛОВА

(лектор і псалмоспівець)

17 1Лектор

Документи Церкви дозволяють, щоб вірні, які не є встановлені лекторами, після відповідного приготування читали Святе Письмо під час Літургії. Така загальна практика ввійшла також в парафії, при цьому найчастіше цих людей називають «лекторами».

Лектора визначають для читання Божого Слова (крім Євангелія) під час Святої Меси та інших святих обрядів. Лектор повинен розуміти, який обов’язок він прийняв, він повинен докласти всіх зусиль і застосовувати всі способи, прямуючи до щораз більшої і живої любові. Лектор також повинен ознайомлюватися зі Святим Письмом, стаючи завдяки цьому досконалішим учнем Господа. До читання Божого Слова (крім Євангелія) лектор підходить зі складеними руками. Читаючи, ставить руки на амвон або тримає лекціонарій у руках. Після закінчення читання складає руки і повертається на своє місце. Якщо немає диякона, лектор після вступу, який проголосить священик, може називати з амвону інтенції молитви вірних.

Зауваження

1. Лектор з відповідною інтонацією повинен виразно і чітко читати Слово Боже.

2. Лекціонарій не може виконувати роль Книги Євангелія, тому не потрібно нести його в процесії, якщо він потрібний для виконання читань перед Євангелієм. Лектор ніколи не бере Книгу Євангелія, яка стоїть на вівтарі. Якщо немає спеціальної Книги Євангелія, в процесії можна нести Книгу Святого Письма і з неї читати Євангеліє.

3. Лекціонарій заздалегідь ставлять на пюпітрі, натомість якщо несуть Книгу Євангелія, то роблять це виключно урочисто.

Псалмоспівець

Після першого читання слідує псалом, який становить інтегральну частину літургії слова.

17 2Зазвичай псалми беруть з Лекціонарія, оскільки їхні тексти стисло пов’язані з окремими читаннями, отже вибір псалму залежить від читань. Однак, щоб полегшити людям виконання приспіву, для різних періодів літургійного року вибрано деякі тексти тих приспівів і псалмів, котрі можна застусовувати замість текстів стисло пов’язаних з читаннями, коли псалом співають. Псалмоспівець, тобто кантор, який співає псалом, виконує свою функцію на амвоні або іншому відповідному місці. Всі згромаджені вірні сидячи слухають псалом і зазвичай беруть участь повторюючи приспів, хіба що псалом співають безперервно, тобто без приспіву (ЗВРМ 37).

Зауваження

1. В процесії на Вхід псалмоспівець йде з іншими, при вівтарі займає місце поблизу амвону. Для співу підходить зі складеними руками. Читаючи, ставить руки на амвон або тримає Лекціонарій в руках. Після закінчення співу робить легкий поклін і повертається на своє місце. Виконує також спів «Алілуя» перед Євангелією.

2. Спів псалму найчастіше є сольним співом. Якщо в вийняткових випадках співає двоє або троє канторів, особливо повинні дбати про те, щоб зміст псалому був зрозумілий для вірних. Мелодія повинна ще більше цей зміст наблизити.

кл. Кульчицький Віталій