Міністрант мітри і пасторалу

 МІНІСТРАНТИ МІТРИ І ПАСТОРАЛУ 

1Мітра. Первосвященики і священики носили тюрбан прикрашений золотою квіткою, як знак свого посвячення ( 28 Вихід, 4-10, 29, 9, 39, 28, і 8 Левіт, 8). Як літургійне покриття голови єпископа існує з ХІІ ст. Мітра виникла як головний убір людей високого чину. Молитви називають її «шоломом спасіння», а два її закінчення символізують два завіти.

 

Пасторал. Вперше був використаний абатами. Першим ігуменом, який його використав, був св. Колумбан. Після цього пасторал швидко розповсюдився. Поза монастирями його використовували єпископи, князі і царі, як знак влади. До літургійних символів пасторал був внесений в ХІ ст. Викривлення зверху пасторала є символом пастирської опіки єпископа, який повинен відтягувати вірних від зла, як пастух овець. Середня частина пасторалу символізує службу людям і зміцнення їх у вірі. Нижня частина пасторалу означає пастирську опіку в заохоченні, нагадуванні, і навіть у докорянні. З ХІІ ст. папа використовує пасторал із розп’яттям у верхній його частині. При свяченні єпископ отримує пасторал, як «знак пастирського служіння” і стежить за цілою Божою Церквою. У Римі, єпископи-кардинали повинні використовувати пасторал тільки в своїх титульних церквах. Єпископи за межами Риму мають використовувати пасторал тільки  в межах своєї єпархії, а поза ними – з дозволу ординарія дієцезії. Пасторал приймав різні форми в залежності від стилю, переважаючого в даний період.

Інші назви: baculus, pastoralis, baculum, pedum, пасторал.1

Міністрант мітри

Це служіння виконується тільки тоді, коли Літургію очолює єпископ. До завдань міністранта мітри входить:

$1          приготувати й одягнути на плечі вельон;

$1          чекати на єпископа у відповідному місці. Якщо єпископ одягається в захристії, чекати разом з усіма в захристії, якщо ж єпископ одягається біля вівтаря, то міністрант стоїть поблизу і чекає, коли капелан чи церемоніарій вручить йому мітру;

$1          у процесіях Входу і Виходу йде разом з міністрантом пасторалу в кінці, за єпископом;

$1          мітру тримає через вельон, одягнений на його плечах. Коли несе мітру, лікті мають не прилягати до тіла, а долоні знаходяться на висоті пояса;

$1          подає єпископу мітру або забирає її в нього.

Міністрант пасторалу

Його служіння схоже на служіння міністранта мітри. Тому бажано, щоб вони були однакового зросту.

До Святого Причастя вони обидва можуть приступити таким чином: спочатку один з них тримає мітру і пасторал, а потім те саме робить другий.

Кульчицький Віталій