відпуст св. Антонія з Падуї

Відпуст св. Антонія в Городку

1 713 червня Католицька Церква відзначає спомин св. Антонія з Падуї. Культ цього святого поширений також і на наших землях. В особливий спосіб це свято переживали мешканці м. Городок, Хмельницької області (парафія св. Станіслава, єпископа і мученика). 

 

Кожного року паломники з різних околиць прибувають до Городка, щоб помолитись до Господа Бога за заступництвом св. Антонія, чудодійний образ якого знаходиться в парафії. Особливим гостем урочистості був Архієпископ Митрополит Львівський Мечислав Мокшицький, який привіз з собою мощі бл. Йоана Павла ІІ. Під час проповіді Архієпископ розповів про цікаві моменти життя бл. Йоана Павла ІІ, з яким провів 9 років, як його другий секретар. Особливо Архієпископ наголосив на духовному житті блаженного, його відданість Богу і відкритість на людей: «Зранку, ще перед ранішніми молитвами, Папа молився частину Розарію, лежачи хрестом. Кожного вечора, приблизно о 22.30, Папа підходив до вікна, молився і благословляв: паломників, які гуляли на площі св. Петра, благословляв вічне місто Рим і всіх людей в світі. Сьогодні він благословляє нас з неба». Архієпископ ділився з вірними своїм досвідом життя з Папою Йоаном Павлом ІІ.

1 2

 

      У своїй промові о. Павло Островський, настоятель Отців Маріянів на Україні, пригадав вірним постать о. Владислава Ванагса, багаторічного настоятеля Городоцької парафії. О. Павло сказав: «Коли о. Владислав будував цей храм в Городку, одну з кімнат призначив для Папи, що в той час видавалось неможливим. Але о. Владислав завжди молився і вірив. І все таки Папа Йоан Павло ІІ приїхав у Городок, присутній у своїх мощах. Їх розміщено в каплиці під кімнатою, яку о. Владислав призначив для Папи. Ми віримо, що ця подія відбулася за заступництвом о. Владислава Ванагса».1 4

На закінчення Євхаристії всі разом молились літанію до св. Антонія з Падуї, процесія з Пресвятими Дарами навколо храму1 1 і благословіння мощами бл. Йоана Павла ІІ. Багато священиків, монахинь і вірних брали участь у спільній молитві. Своїм співом прикрашав Літургію хор з парафії Непорочного Серця Пресвятої Діви Марії, м. Хмельницький. Урочисту асисту організували семінаристи Вищої Духовної Семінарії м. Городок. Як казав настоятель парафії о. Віктор Лутковський MIC: «Зараз тут є небо, тому що сам Господь є між нами».

Текст: кл. Євген Фізер

Фото: кл. Вадим Здоров

1 3

1 5

1 6

1 9

1 8