Рік Віри

Конференція о. Домініка Яцкова

1

 

У звязку з роком віри у нас в семінарії раз на місяць один із священиків говорить конференцію саме на тему віри. Цього разу ми роздумували над особою о. Фелікса Любчинського, який на початку 20-го століття працював на теренах Поділля.

           Зі слів отця Домініка цей священик був сміливим, рішучим і нічого не боявся. Він ревно служив Богу та людям, за що став ненависником радянської влади. За своє життя він багато разів був увязнений і у більшості випадків його звинувачувано в антирадянській пропаганді, за те, що навчав дітей катехизму. Однак віра цього священика була незламною і він з гідністю заявляв: «Я двом богам, тобто Богові і радянській владі служити не буду». 21 серпня 1928 року о. Фелікс був засуджений на 10 років виправних робіт. Далі етапом 30 вересня прибув на Соловки, до концтабору особливого призначення. В 1930 р. разом з іншими священиками був переведений на острів Анзер. 18 листопада начальник табірного відділу оцінив о. Фелікса такими словами: «Ідеально стійкий і впертий ворог всього радянського. Заслуговує суворої ізоляції».

          17.11.1931 р. вийшов з концтабору, але  вже не на волю, а до вічності, після багатьох років тортур і знущань.

На кінець конференції о. Домінік зазначив: «Незабутнім залишається важкий, позначений мучеництвом, досвід священицького служіння пастирів нашого Поділля у минулому столітті. На прикладі життя о. Фелікса та інших священиків того часу кожен може переконатись у цьому особисто. Їхні вислови щодо страждань, переслідувань Церкви і вірних, свідчать про віру, стійкість і мужність. О. Фелікс Любчинський та інші священики Камянець-Подільської Дієцезії не боялись вірно служити Богові, Церкві і людям».

 

 Текст: кл. Ростислав Грабовський

Фото: кл. Вадим Здоров

2

3

4