Звернення папи

Бенедикт ХVІ до міністрантів з усієї Європи: «Служіть Церкві з великодушністю і вірністю»

        «Щиро вітаю міністрантів з України. За прикладом святого Тарсиція щиро служіть Ісусові, присутньому у Пресвятій Євхаристії», – ці слова Святішого Отця Бенедикта ХVІ прозвучали під час загальної аудієнції 4 липня і зібрали на площі перед базилікою святого Петра у Ватикані близько 60 тисяч юних міністрантів з усієї Європи віком від 14 до 25 років, а разом з прочанами з різних країн світу на аудієнції взяли участь понад 85 тисяч вірних.

   «Міністранти заполонили Вічне Місто», «Наїзд міністрантів на Рим», – такими і подібними гаслами рясніють сьогодні італійські газети. Паломництво європейських міністрантів відбувається кожних 4 роки. До речі, у цьогорічній прощі подвоїлась кількість учасників. 2010 року найбільша кількість членів служби вівтаря – 45 тисяч – прибула з Німеччини, а в загальному міністранти представляють храми та парафії 12 країн європейського континенту. Серед них є також і представники українських міністрантів, присутність яких була відзначена блакитно-жовтими прапорами, і яких, як ми чули, Святіший Отець окремо привітав українською мовою.

      Гасло міжнародного Десятого європейського паломництва міністрантів – «Пити з істинного джерела», а його мета – сприяти та заохочувати дитяче та юначе служіння біля вівтарів, яке є незамінною допомогою парафіяльним і церковним громадам, і яке сприяє гідному звершенню Святої Літургії, зверненню уваги на багатство її символів та знаків. За посередництвом цього служіння молодь бере живу участь у церковному житті, у свідомій присутності на Святій Літургії та інших богослужіннях.

        У вівторок ввечері, напередодні участі в загальній аудієнції з Папою, юні міністранти мали багатогодинну релігійно-культурну програму та молитовне чування, що проходило на площі святого Петра. На площі стояла велика п’ятиметрова статуя юного мученика святого Тарсикія, їхнього небесного покровителя. Статуя святого Тарсикія, створена швейцарським скульптором Бернардом Ланґом, який в дитинстві і сам був міністрантом, від 2008 року здійснила паломництво багатьма містами Європи.

     Національні групи юних міністрантів можна впізнати за кольором хустинки, яку вони носять на шиї, а під час вечірнього чування вони, на знак єдності, обмінялись своїми хустинками.

     У середу, 4 серпня, площа святого Петра у Ватикані, яка майоріла європейськими прапорами та кольоровими хустинками міністрантів, що представляли 17 європейських країн, нестримним ентузіазмом зустріла Святішого Отця, який гелікоптером прибув з Кастель Ґандольфо. Бенедикта ХVІ привітав президент Міжнародної Асоціації Міністрантів швейцарський єпископ Мартін Гехтер, який вручив йому білу хустину – відзнаку міністрантів.

       У зв’язку з тим, що більшість учасників аудієнції прибула з Німеччини, представляючи постать небесного покровителя міністрантів – святого Тарсикія – Бенедикт ХVІ провів катехизу рідною німецькою мовою, потім коротко підсумувавши зміст іншими мовами. «Тривати у великодушності та вірному служінні Церкві й допомагати священикам у наближенні світу до Ісуса, щоб Христос ставав дедалі присутнішим у сучасному житті і в Церкві», – з таким закликом звернувся Папа до юних міністрантів. Бенедикт ХVІ звернув увагу й на те, що святий Тарсикій є небесним опікуном також і Державного Секретаря Ватикану кардинала Тарчізіо Бертоне.

       Святіший Отець заохотив молодь черпати натхнення з прикладу цього святого. «Можливо, в наші часи ніхто не бажає мучеництва, але Ісус бажає вірності в малих справах повсякденного життя, у свідченні Його любові, беручи участь у богослужіннях та зустрічаючись із друзями, які допомагають у дедалі повнішому пізнанні Ісуса Христа», – наголосив Папа, заохочуючи міністрантів виконувати свої завдання з любов’ю, самопосвятою та вірністю.

         Після катехизи Папа привітав окремі групи міністрантів, серед яких, як це ми чули на початку, також і міністрантів з України:

       На закінчення загальної аудієнції Святіший Отець посвятив статую святого Тарсиція. Після аудієнції вона буде поміщена біля гробниці святого мученика в римських катакомбах святого Каліста, місці, зрошеному кров’ю численних християнських мучеників.

     Загальна аудієнція

     4 серпня 2010 р.